lauantaina, maaliskuuta 01, 2008

Moskova

Lähdön tunnelmaa Helsingin rautatieasemalla. Eturepun roudaamiseen sai reissussa tottua. Sissinä spray-maalasin kamerarepun värikkään logon hieman vähemmän huomiota herättäväksi.
Päädyttiin lopulta siihen, että siirytään Helsingistä suoraan Moskovaan Tolstoilla perjantaina 29.2. Viimeiset päivät oli helvetillinen kiire tehdä erinäisiä järjestelyjä, mutta tuli about kaikki hoidettua kunnialla. Ensi kerralla aikamääreet eivät saa olla näin tiukat. Varattiin etukäteen huone yhdeksi yöksi Moskovasta hostellista nimeltä Home From Home (www) ja jatkoyhteys Irkutskiin poisteltiin VR:ltä hapokkaaseen 220€ hintaan.

29.2.2008 (perjantai)
Junamatka alkoi stadista noin klo 18:30. Hieman mietitytti, että kenen kanssa sitä joutuu jakamaan neljän hengen hytin, mutta oltiin loppupeleissä koko matka kahdestaan. Venäläisissä junissahan on joka vaunussa oma vaunuemäntä, jolta saa teetä, kahvia ja pikkuleipiä jne. Suuremmat eväät saa poistella ravintolavaunusta. Todella hieno keksintö on asentaa joka vaunuuun samovaari (lämminvesivaraaja) teen yms. tekemistä varten. Sitä tulikin tehtyä usempi kupillinen. Kiire- ja tyhmyyspäissämme ei huomattu varata juotavaa mukaan ja vaunussa oli sisälämpö jossain 23 asteen tienoilla, joten kun myyjä tuli kohdalle niin otettiin pullo vettä. Ei maksanut kuin 2,5€! Sen jälkeen juotiinkin jäähtynyttä vettä samovaarista. Nukkumaan mentiin joskus puolen yön aikoihin.

Vainikkalan raja-aseman vastine itärajan toisella puolella on Buslovskaja (Бусловская). Ratapihalla oli parkissa Kemiran säiliövaunuja hapokkaassa rikkidioksidi-lastissa.

1.3.2008 (lauantai)
Herätys oli asetettu klo 7:15 venäläistä aikaa, sopivasti ennen junan saapumista Moskovaan (Москва́). Hetken ehdittiin loopata maisemia, mm. kaupungin TV-torni loisti muhkeana horisontissa, jonka jälkeen paukattiin Venäjän maaperälle. Oli aika rapea fiilis olla vihdoin karvahattujen luvatussa maassa. Niitä olikin asemalaiturilla heti useammalla ihmisellä päässään. Päätettiin paikantaa junan asema, jolta Irkutskin juna tulisi lähtemään. Se oli ihan vieressä, mutta koska asemien nimet ovat kyrillisillä kirjaimilla, oli löytämisessä oma hommansa ja meinasi hermokin vähän kiristyä, mutta kyllä se aikanaan löytyi. Seuraavaksi piti ruveta navigoimaan Moskovan mahtavassa metroverkostossa hostellin läheiselle asemalle. Taas arvottiin kyrillisiä nimiä ja ajettiin yhdestä pysäkistä ohi, mutta päästiin loppupeleissä aika vaivattomasti oikealle asemalle ja hostellikin löytyi helposti. Saatiin aika tilava huone neljällä punkalla.

Moskovan metro on todella laaja labyrintti, mutta siellä kulkeminen luonnistui vasta-alkajiltakin yllttävän liukkaasti. Kuvassa vertailuna myös stadin metrokartta.

Päivällä käytiin katsastamassa Kreml ulkoapäin sekä eeppinen punainen tori. Pakollisten juttujen lisäksi häröiltiin yleisesti kaupungilla sekä tehtiin eväshankintoja neljän päivän junalusintaa varten. Huomenna iltapäivällä siiis kohti Irkutskia, josta on parin yön majoitus jo varattuna.





Pyhän Vasilin katedraali oli juuri niin psykedeelinen livenä kuin miltä se on kuvissakin aina näyttänyt. Kaikille mahdollisille patsaille ja muistomerkeille oli tuotu kukkalaitteita. Jännä ilmiö oli hääpari, joka kävi myös laskemassa kukkia.



4 kommenttia:

Ville kirjoitti...

siellä on ainakin tota snögöö riittävästi, perinteisen venäläisen standardin mukaisesti.

Sipulikirkko vai mikä lie on kyllä käsittämättömän psykedeelinen, arkkitehti varmaan nauttinut venäläisen metsän sieniä suunnitelleessaan ton. vittu mikä talo!

Tuulikaapissa seisoskeleva solttu näyttää ihan muoviselta väännöltä mutta taitaa kaveri olla ihan elävä versio kuitenkin :D

Tume kirjoitti...

Katos ainakin pääsitte Moskovaan asti. Ootteko jo koeajanu paikallisen sokaisuviinan suolakurkkujen kera?

Hege kirjoitti...

Sokaisut ja suolakurkut jäi väliin kun oltiin niin vähän aikaa. Viinat oli muutenkin aika kalliita Moskovassa.

Hege kirjoitti...

Itse asiassa matkalla oli vähän lunta, mutta Moskovassa ei paskaakaan.